Реакція на важкий стрес

Гостра реакція на стрес відноситься до групи транзиторних патологій високої складності, що виникають у людей які не мають характерних розладів психіки. Вона є фізіологічною та психологічною реакцією на стрес, зникає в короткий період після виникнення: від декількох годин, до декількох діб.

Стресом може служити цілий ряд факторів, в тому числі травматичне переживання, що включає загрозу власній безпеці: конфлікти з фізичним застосуванням сили, згвалтування, агресивна поведінка, нещасні випадки і т.д. У людей з високим фізичним виснаженням ризик появи гострої реакції на важкий стрес істотно збільшується.

Виїзд на Дім та Трансфер

Виїзд по Львову та Львівській області 

Клініка Високого Рівня

За час роботи ми залучили найкращих фахівців

Анонімно та Конфіденційно

Ніхто не дізнається, що Ви проходите курс лікування

Реакція на важкий стрес і порушення адаптації

При появі реакції на стрес, її форма може бути різноманітною за гостротою і інтенсивності, прямо залежить від адаптивних здібностей і персональної уразливості організму – це підтверджується тим, що розлад спостерігається лише у певної частини людей, що побували в важких стресових ситуаціях.

Гострі реакції організму на стрес виникають у людини негайно після психотравмуючого впливу. У більшості випадків, реакції тривають від 2-3 годин, до 3 діб і супроводжуються характерною симптоматикою: з’являється тахікардія, підвищується артеріальний тиск, можливо оніміння шкіри. Також можуть спостерігатися порушення рухових функцій: людина здатна відчувати як різке збудження, що змушує його «кидатися» або навпаки бути надмірно загальмованим, що не демонструє адекватної реакції на зовнішні подразники.

Типи і види реакції на стрес

Реакція людини на стрес може бути двох типів: гипокінетична і гіперкенетична. При гіпокінетичному розвитку, спостерігається різка загальмованість, хворі не відповідають на питання, відсутня реакція на те, що відбувається навколо. Тип поведінки має спільні риси з оглушенням.

При гіперкінетичному розвитку, хворі постійно безупинно метушаться, їх рухи є хаотичними і можуть дуже швидко змінюватися. У цьому стані люди не реагують на вмовляння, губляться в просторі і роблять практично несвідомі дії.

Фахівці стверджують, що походження і форма вираження реакції на стресову подію прямо залежить від індивідуальних психологічних і фізіологічних особливостей організму, в тому числі від віку: підлітковий, дорослий або старечий.

Гостра реакція на стрес і порушення адаптації

Більшою мірою порушення адаптації спостерігається в дитячому і підлітковому віці, коли людина стикається з труднощами, що грають істотну роль в образі його життя. До таких труднощів можна віднести: втрата близьких людей, сварки з друзями, важкі соматичні захворювання або розлуку.

Як правило, симптоматичні ознаки проявляються у пацієнтів протягом місяця після потрапляння в важку стресову ситуацію:

  • Короткострокові психотравмуючі ситуації (сварки з друзями, батьками, смерть близької людини);
  • Шокові психічні травми, пов’язані з раптовим виникненням загрози для життя. Чим молодша людина, тим більше шокових ситуацій, що несуть загрозу життю з ним може відбуватися;
  • Систематичні психотравмуючі ситуації, що зачіпають ключові цінності людини (агресивне виховання, регулярні конфліктні ситуації в родині, недружне оточення, погане навчання).

Типових захисних реакцій на стрес не існує, тому в кожному випадком можуть мати місце індивідуальні особливості.

Безкоштовна Консультація

Ви можете зателефонувати або замовити безкоштовну консультацію

Кваліфіковані Спеціалісти

За час роботи ми залучили найкращих фахівців

Анонімно та Конфіденційно

Ніхто не дізнається, що Ви проходите курс лікування